Taller d'Història Clot Camp de l'Arpa

A la recerca de la nostra identitat

70 anys de l’última batalla

Pocs esdeveniments històrics han generat i generen tanta controvèrsia com la guerra civil espanyola de 1936-1939. El darrer dels conflictes civils a casa nostra encara és un tema viu. De ben segur que molts heu viscut. la guerra,l’exili, la repressió oel franquisme, els altres heu sentit explicar les vivències de familiars.

Enguany es celebra el 70è aniversari del final de la guerra amb la victòria de l’exèrcit nacional i l’inici dels quaranta anys de règim dictatorial. L’Espai Antoni Miró Peris acollirà diferents actes que rememoren aquest moment històric. Un cicle temàtic, amb el nom de 70 anys de l’última   batalla, intentarà recuperar els detalls, moments i vivències del conflicte per tal que no quedin en l’oblit. El cicle començarà el març amb la inauguració de l’exposició Silencis trencats de Rosa Baremy. Els dies 19 i 26 es farà el passi del documental Dones de l’Ebre on reviurem el testimoni de dones que van viure la batalla. Els dies 19,24 i 31 de març aproparen els més joves la realitat del conflicte amb el col·loqui Parlem amb l’Història, on un testimoni els farà present la memòria. Finalment el 26 de març la pel·lícula Las trece rosas farà un homenatge a 13 dones que van morir per defensar les seves idees. Encara avui hi ha un alt grau de desconeixement d’alló que va passar al llarg d’aquells anys, de les seves causes i conseqüències. Aquest desconeixement té entre les seves raons la voluntat d’alguns d’oblidar aquesta tragèdia: sembla que un present u un futur en pau no siguin possibles sense aquest oblit.

En canvi hi ha els qui considerem que l’oblit no és el camí. La reconciliació i la convivència s’han de fonamentar en el coneixement del que va passar, en saber les causes i les conseqüències, que el reconeixement de les víctimes… Tan important com la feina de la recuperació és la feina de la divulgació. En aquesta línia treballem entitats per tal de recuperar la memòria històrica. En l’última etapa de la guerra, quanla Repúblicaveu clar que no la podrà guanyar, el govern republicà intentarà, per una banda, aconseguir les condicions favorables per un final negociat i, per l’altra, implicar les potències europees en aquell moment enfrontades amb l’incert futur de Txecoslovàquia.

Aquests objectius no es van assolir i, un cop finalitzada la batalla, l’exhaust exèrcit de l’Ebre iniciarà la reculada fins la frontera francesa.

La gent de les Terres de l’Ebre van patir les conseqüències de més de cent dies de combats aferrissats. Es destruïren bona part dels nuclis urbans i la població va fugir tot buscant refugi lluny del front. Uns 30.000 joves, de poc més de disset anys( corresponents a les lleves de 1940 – 191), havien estat mobilitzats des del mes abril de 1938 per refer l’exèrcit popular.

L’anomenada Lleva del Biberó va ser testimoni involuntari d’aquests fets i moltes famílies de casa ostra van perdre un parent encara adolescent.

Jordi Morell

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

La Teva Veu a Internet

Les dones de Sant Martí

Taller d'Història Clot Camp de l'Arpa

A la recerca de la nostra identitat

De gent i de llocs

Bloc personal sobre genealogia, país i altres dèries

Katalunien

Ein Land, seine Leute, seine Kultur, seine Sprache

overtherainbowclot

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

operaciogarzon

Recull de material sobre l'Operació Garzón

FORMACION HVAC

This WordPress.com site is the bee's knees

films&kids

Molt més que cinema infantil

palomassebastia07

salud la lucha continua

marinaalamo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

%d bloggers like this: